Conformity in the way we live in cities has long been accepted and driven by the marketisation of land values and space standards. But what do we actually require to live comfortably and affordably while still having a choice about how we reside? The mere act of reducing ones options/activities is a force that many wish to destabilise, yet the solution is yet to be found.
The Tower Hamlet proposes to question both micro and communal living to suggest new ways of coexisting in cities that breaks conventions, addressing the issue of rising rents vs lack of quality affordable homes. At the same time this monument aims to celebrate the history of the area, taking reference from the make-up of Regents Canal and its early glory days as the destination of wealthy Tudor aristocrats and the monarchy.

Its stepped timber structure - lined in recycled rubber panels - and rational plan, offers new and various opportunities for configuring spaces both in groups (x4) or as a singular dwelling. Like the tectonic forms of towers and Tudor buildings, the structure harnesses a humble and cathedral-like character, tying together a prefabricated construction assembly technique while responding to the surrounding cultural landscape.


Location: Hackney, London
Programme: Research | Installation 
Status: Competition